Badhus och bibliotek stänger: "Alla måste ta ansvar"

Kommunens badanläggningar stänger, precis som biblioteken i Hultsfred och Virserum. Även kommunens idrottsanläggningar stängs.

Från och med den 10 november avråder Folkhälsomyndigheten och region Kalmar länets invånare att besöka badhus och gym.

Från och med den 10 november avråder Folkhälsomyndigheten och region Kalmar länets invånare att besöka badhus och gym.

Foto: Martina Gradian

Hultsfred2020-11-10 14:57

Hagadals sim- och sporthall hade redan begränsat sin verksamhet och märkt av ett minskat antal besökare de senaste veckorna. 

– Vi har redan minskat antalet deltagare på våra pass genom tidsbokning, och vi har bara haft pass utomhus under hösten. Då har alla fått byta om hemma innan passen och duscha hemma efter passen, förklarar Hagadals verksamhetschef Carola Karlqvist om hur sim- och sporthallen hittills anpassat verksamheten för att begränsa smittspridningen. 

I och med de skärpta råden stängs Hagadals sim- och sporthall, och även Virserums badhus, för allmänheten. Motionssim, vattengympa och familjebad ställs in. Den kommunala simskolan ställs också in. Även skolans simskoleverksamhet ställs in, undantaget är gymnasiesärskolans simundervisning. Undantag görs även för simträning för unga upp till 15 år, samt rehabiliteringsträning. Inga vårdnadshavare eller andra medföljare får vistas i lokalerna under simträning, utan barn som ska delta i simträningen möts upp av ledare i entrén.

– Vi har redan märkt att det är färre besökare i simhallen sedan tidigare, människor har avstått att komma, säger hon. 

Vad tänker du om att ni behöver stänga simhallen?

– Det är jättetråkigt, såklart, men vi måste alla hjälpas åt och alla måste ta sitt ansvar. Vi måste skydda de som jobbar i vården, tänker jag framför allt, säger Karlqvist.

Utöver begränsningarna i simhallarna stänger kommunen också sina sportanläggningar för allmänheten, både inomhus och utomhus. Undantag görs för föreningsdriven träning för unga födda 2005 och senare, men medföljande vuxna får dock inte vistas i lokalerna under träningarna, utan barn som ska delta i träning möts upp av ledare i entrén. Ombyte ska också ske på annan plats än i anläggningens omklädningsrum.

Biblioteken i Hultsfred och Virserum stängs som mötesplatser och erbjuder alternativ utlåning, där hämtning och lämning av böcker och andra medier ska ske i entrén efter kontakt med personal. Hemkörning av böcker utökas, och öppettiderna begränsas till vardagar.

Efter de skärpta allmänna råden står det också klart att kulturevenemang och aktiviteter som anordnas av Hultsfreds kommun ställs in eller skjuts upp, likaså evenemang som anordnas av externa aktörer i kommunägda anläggningar som Valhall och Rock City. 

Även kommunens fritidsgårdar stängs, men den uppsökande verksamheten utökas.

Carola Karlqvist är verksamhetschef på Hagadals sim- och sporthall.
Carola Karlqvist är verksamhetschef på Hagadals sim- och sporthall.
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!